Tweety na temat @Lgdkozienice

Biuro Projektu

Godziny pracy biura:
pon. - piąt.
9.00 - 17.00

Adres: ul. Kopernika 8/17
26-900 Kozienice

Tel.: 793 864 252
(48) 366 18 99

E-mail: biuro@lgdkozienice.pl

środa, 11 marca 2015

Junior gotuje, senior smakuje

Pieczonych, nadziewanych papryk, złocistych kurczaków, czy owocowej sałatki – tych i innych potraw można było skosztować 5 marca w Gminnej Bibliotece Publicznej- Centrum Kultury w Magnuszewie.

A wszystko to za sprawą naszego Stowarzyszenia, które postanowiło "namieszać trochę w garnkach" i zorganizować cykl siedmiu warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży z obszaru naszego działania, pod wzdzięczną nazwą "Junior gotuje, senior smakuje".

Warsztaty odbędą się we wszystkich gminach powiatu kozienickiego. Mają na celu przybliżenie dzieciom wiedzy na temat tradycji kulinarnych naszego regionu oraz przypomnienie, niektórych już trochę zapomnianych dań.

Podsumowaniem zajęć będzie regionalna książka kucharska, zawierająca zdjęcia z warsztatów oraz przepisy potraw sporządzonych przez dzieci.

Podczas warsztatów uczestnicy w asyście doświadczonych gospodyń domowych oraz kierownik Elżbiety Wachnik mogli spróbować swoich sił w kuchni oraz przygotować proste potrawy. A ponieważ współne gotowanie łączy pokolenia, zabawa była przednia.

Dzieci podzieliły sią na zespoły, z których każdy miał do przygotowania jedną z pięciu wybranych potraw.

Choć na warsztatach dominowało damskie towarzystwo, to jednak pojawiło się kilku "panów", którzy z nożem i garnkami radzili sobie całkiem nieźle.

W rolę kucharzy wcielili się: Weronika i Zuzanna Marczak, Aleksandra Leszczyńska, Wioletta Cichecka, Dominik Sikora, Zuzanna Stępińska, Wiktoria i Natalia Kornackie, Maciej Chojecki, Żaneta Kluczek, Wiktoria Okrutna, Wiktoria Domańska i Szymon Leszczyński.

Z otrzymanych składników uczestnicy wyczarowali paprykę nadziewaną, skrzydełka w miodzie, racuchy, jajka faszerowane oraz sałatkę owocową. A wszystko smakowite i bardzo aromatyczne.

Nie zabrakło dań poza konkursowych – przepysznych kanapeczek z pastą, sałatek z ryżem oraz kuskusem.

Po wspólnym gotowaniu przyszedł czas na degustację i ocenę potraw. W rolę jury wcieliły się babcie oraz rodzice młodych kucharzy.

Prawdziwą furorę zrobiła papryka nadziewana, która w połączeniu z domowym sosem czosnkowym smakowała jak "niebo w gębie".

Na zakończenie warsztatów młodzi adepci sztuki kucharskiej otrzymali z rąk pani prezes Ireny Bielawskiej drobne upominki. Nie obyło sie również bez wspólnego pamiątkowego zdjęcia.

Aleksandra Wieczorek

Południowe mazowsze

Południowe Mazowsze Dziedzictwo i Rozwój
Wszyscy Razem Warka Razem dla Radomki
Wspólny Trakt Na Piaskowcu
Gminy Nadpiliczne

Losowa fotografia

Partnerzy projektu

armsa mazovia minrol arimr